Bij problemen pizza nemen!

Een aanrader voor kinderen: Het Nieuwe Leefboek voor Kinderen (Theo Legters), net als Leefboek voor Kinderen, een heel handig “zelf-help” boek voor kinderen om hun leven (nog) leuker te maken.

Sommige kinderen hebben veel aan de tip: bij problemen pizza nemen!
Daarom zal ik hem nu hier laten zien, voor kinderen, jongeren en ouderen die zichzelf vaak de schuld geven van iets.

  1. Denk eens aan de laatste keer dat er je iets deed en door jouw schuld gebeurde er iets vervelends.
  2. Neem een blad papier en teken er een cirkel op en schrijf op de rand het probleem waar het om ging. Schrijf in die cirkel IK.
  1. Je ziet nu het probleem met de dader IK. Klopt het met wat je bedacht had?
  2. Nu ga je de cirkel in tweeën snijden. En trek je een rechte lijn van onderaan tot bovenaan de cirkel.

 

  1. Was er niemand of niets die ook een beetje schuld had aan het probleem, net als jij? Denk net zolang na tot je iets of iemand hebt gevonden en schrijf de naam in de andere helft van de cirkel.
  2. Trek nu een lijn van links naar rechts in de cirkel. Span je in en bedenk nog twee namen van personen of dingen die meegewerkt hebben aan jouw probleem, zet die in de andere vakken. Dat lucht al op hè?

  1. Het kan zijn dat je nog meer namen hebt gevonden, trek dan nog meer lijnen en zet de namen in de lege vakjes.

 

  1. Nu zie je dat jij maar een pizzapunt vult met je naam: welke ramp of probleem ook, het is nooit de schuld van iemand alleen.

    Opgelucht? Dan is het tijd om een echte pizza te maken:

 

Maak eerst de saus:

2 uien
3 eetlepels olijfolie
4 teentjes knoflook
2 blikken tomaten
1 eetlepel oregano
3 eetlepels basilicum
½ theelepel zout
½ theelepel peper

Schil de ui en snij hem in stukjes.
Laat de olie in een braadpan heet worden op halfhoog vuur.
Doe de ui erin en pers de knoflook erboven uit.
Als de ui glazig is doe je de rest erbij.
Breng het aan de kook op een hoog vuur.
Zodra het kookt, zet je het vuur laag.
Laat dan nog 1 uur pruttelen met het deksel erop.

Ga ondertussen het deeg maken (je kan ook deeg uit een pak nemen).

1 pond bloem
2 theelepels zout
1 zakje gist
2 kopjes lauw water
wat boter
1 bakje champignons
1 ons salami
zwarte olijven
1 ½ ons geraspte kaas
mozzarella
1 eetlepel basilicum
1 eetlepel oregano
olijfolie

Houd een half kopje bloem achter.
Doe het zout en de rest van de bloem in een kom.
Roer er de gist door. Terwijl je goed roert met een houten lepel, giet je er het lauwe water bij.
Als alles goed door elkaar geroerd is, ga je verder met je handen.
Ga door tot het soepel is.
Strooi wat bloem op het aanrecht en leg het deeg erop.
Kneed het ongeveer 5 minuten door elkaar. Het wordt zo soepel als kauwgom, zeker als je er ook nog op stompt.
Het deeg is goed als je er met je duim een putje in kunt drukken dat erin blijft staan.
Doe het deeg in een schone kom, waar je wat bloem in gestrooid hebt. Leg hierop een schone theedoek, die je met water vochtig gemaakt hebt. Zet de kom ± 1 uur in een lauwe oven (50C)

Zet de oven aan op 200C.

Nu is het deeg zo gerezen dat je twee keer zo veel hebt.
Vet een bakplaat in met boter.
Strooi er wat bloem over.
Strooi nu wat bloem op het aanrecht. Kneed het deeg hierop 1 minuut. Doe dit voorzichtig, anders gaat de lucht eruit.
Rol het deeg uit met een deegrol die je ook met bloem bestrooid hebt, tot een vierkante lap, zo groot als de bakplaat. Leg hem nu op de bakplaat en duw de randen een beetje omhoog, dan valt de vulling er straks niet af.
Schep de pizzasaus op de bodem en verdeel hem erover.
Was de champignons en snij ze in plakjes.
Versier de pizza met de salami, champignons, olijven en mozzarella.
Strooi de kaas, basilicum en oregano erover.
Dan sprenkel je er nog wat olijfolie over.

Zet nu de pizza in de hete oven en laat hem in ongeveer 30 minuten heet en gaar worden. De korst moet lichtbruin zijn.


Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

Charlotte Borggreve