Het verwende kind syndroom

Wat is heerlijker dan je kind alles geven, zodat het als een zonnetje door het leven gaat?
Helaas werkt dat niet zo simpel: als je dat te letterlijk neemt, en je je kind gaat verwennen, wordt het kind een zeur dat altijd en eeuwig zijn zin wil hebben en dat op een vervelende manier te kennen geeft; schreeuwend in een winkel, ruzie makend met anderen en krijsend thuis.

Wat maakt dat verwennen niet goed is voor je kind?

Ieder kind wordt gevend en ontvangend geboren: geven is een groeivoorwaarde. Het kind vindt het geweldig om te ontvangen en groeit door te geven.
Door als ouder van je kind te ontvangen groeit zijn zelfwaarde en zelfvertrouwen.
Als je als ouder je kind verwent, ontstaat er een disbalans tussen het geven en ontvangen van je kind.
Te veel verwennen, betekent dat je je kind niet laat geven waardoor het verstikt raakt, waardoor zijn zelfvertrouwen, zelfwaarde in het gedrang komt. Het krijgt het gevoel dat het er niet toe doet, niet de moeite waard is, immers, het kan en mag niet geven.
Kinderen uiten dat vaak door negatief en grensoverschrijdend gedrag.

Verwennen is niet alleen het overladen met cadeaus.. Ouders kunnen ook verwennen door alles goed te vinden, geen grenzen te stellen, toe te geven na veel zeuren, of een kind te overladen met aandacht en liefde, ook als ze eigenlijk zouden moeten corrigeren.
Kinderen die teveel krijgen, kunnen zich vaak niet afbakenen en passen zich aan de ander aan, waarbij hun mening of ervaring er niet toe doet. Kinderen die niet mogen geven zullen altijd het gevoel hebben dat ze in het krijt staan. Ze zullen vaak erg afhankelijk zijn van de goedkeuring van anderen. Zelfs zo dat ze op volwassen leeftijd maar door blijven geven totdat ze een burnout hebben.

Wat kan je wel doen?

Zorg ervoor dat je als ouder voor een balans zorgt tussen geven en ontvangen: vraag van je kind om ook bij te dragen aan het huishouden, om zelf dingen te regelen, te ondernemen. Leer het dingen voor anderen te doen en geef het de kans om te geven.
Stel duidelijke regels waar het kind zich aan dient te houden. Geef cadeaus alleen met een reden: verjaardag, Sinterklaas, Kerst of voor een examen/rapport.
Bij mijn kinderen werkte altijd als ze iets wilden hebben: “Zet maar op je lijstje voor je verjaardag”.
Dus niet alleen op moederdag iets verwachten van je kind, maar gewoon dagelijks zorgen dat je het geven van je kind opmerkt en je hem of haar de kans geeft om dat met volle overtuiging te doen.

Een idee om je kind een wekelijkse of maandelijkse kooktaak te geven, dat is leerzaam, leuk en fijn voor ouders! Begin maar met deze makkelijke macaroni…

Macaroni

6 personen

1 pak (van 500 gram) elleboogjesmacaroni
scheut olijfolie
1 grote ui
1 rode paprika
400 gram rundergehakt
1 groot blikje tomatenpuree
1 blik tomaten op sap
peper, zout en 3 theelepels tijm
1 zakje geraspte kaas

Zet de oven aan op 180 C
Kook de macaroni gaar.
Maak intussen de saus:
Snipper de ui en snij de paprika’s in stukjes.
Bak ze in de olie tot de ui glazig is.
Doe het gehakt er in stukjes bij.
Bak tot het gehakt bruin is.
Doe er dan het blikje tomatenpuree, 1 blikje water en de tomaten op sap bij.
Maak op smaak met de kruiden.
Laat de saus even doorpruttelen en schep hem dan door de macaroni.
Strooi de geraspte kaas erover en zet het ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.


Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

Charlotte Borggreve