8 Tips voor ouders van moeilijke eters.

In het boek Moeilijke eters. Effectieve oplossingen voor eetproblemen bij kinderen door Dr Lori Ernsperger en Tania Stegen-Hanson, vind je veel tips en uitleg. Ik heb er een aantal tips uitgehaald die ik met jullie wil delen.

Eten is belangrijk omdat deelnemen aan een maaltijd met anderen het gevoel ontwikkelt om ergens bij te horen.

Kieskeurige eters vinden bepaalde producten niet lekker, maar eten wel gezond.

Moeilijke eters hebben een aversie tegen eten of hebben een medische stoornis. Zij eten niet meer dan 10-15 verschillende soorten eten, weigeren bepaalde voedselgroepen, kunnen heel bang of boos worden als er iets nieuws op tafel komt en eisen vaak dat het eten altijd op dezelfde manier bereid wordt en opgediend wordt.

Vanaf 5 jaar moet de angst voor nieuwe producten verdwenen zijn.

Is je kind een moeilijke eter, dan volgen hier acht tips:

  1. Ga eerst na of er niet iets medisch aan de hand is: een kind kan een reukstoornis, een visuele, auditieve of tactiele stoornis hebben (bijvoorbeeld last hebben van het geluid van kauwen, of van de geur, of een reflex hebben om te kokhalzen, of de mondmotorische vaardigheid is vertraagd waardoor het nog niet goed kan kauwen en slikken etc)
  2. Ga na of er sterke geuren in de buurt van de eettafel zijn die concurreren met de geur van eten (in de créche bijvoorbeeld; een poepgeur).
  3. Zorg voor een rustige omgeving en dien het eten elke dag op dezelfde tijd en plaats (aan tafel) op.
  4. Dwing het kind niet en focus niet te veel op het eten maar vooral wat het kind meemaakt aan tafel: tafelgesprekken over eten, en zien van nieuw voedsel. Maar bespreek aan tafel nooit de eetgewoontes van het kind of straf het (het moet een veilige omgeving blijven).
  5. Geef al het eten evenveel prioriteit en beloon niet met zoetigheid.
  6. Laat je kind zelf opscheppen (een lepel van ieder soort eten per jaar kind).
  7. Help je kind om met de schijf van vijf zijn eigen favoriete menu(‘s) samenstellen. Maak kindvriendelijk eten en zorg dat je in ieder geval per maaltijd iets hebt dat het kind lekker vindt.
  8. Laat het kind helpen koken, opruimen etc. Daardoor maak je het medeverantwoordelijk en maak je het makkelijker voor je kind om te eten.

Wees positief en behulpzaam.

Het kan helpen om er speels mee om te gaan door bijvoorbeeld er een spelletje van te maken: blinddoeken en dan ruiken, voelen, proeven.
Doorgeefspelletje: 3 soorten bekend en 3 soorten onbekend voedsel in kommetje. Als muziek stopt iets zeggen over wat er in het kommetje zit (en eventueel proeven).
Samen boodschappen doen, of een moestuintje aanleggen.
In kookboeken kijken en zelf koken.

Of maak een Bentobox zoals wij in ons boek Kookologie deden.

 

Nog meer tips en suggesties? Laat weten!

Is dit nuttig voor anderen? Stuur het door! Dank.


Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

Charlotte Borggreve