Waar praat je over met kinderen?

Heb je soms het gevoel dat je een eenzijdig gesprek voert met een kind, waarbij jij de vragen stelt en het kind het antwoord geeft? Je hebt niet het gevoel dat je een echt gesprek voert en zou dat wel willen.

Ga dan eens na welk onderwerp je bij de kop hebt gepakt: volwassenen zijn meestal vooral geïnteresseerd in zaken als gezondheid, vrienden en schoolprestaties, terwijl kinderen vooral willen praten over vrije tijd, hobby’s, vriendschappen, dromen, fantasie en spelletjes.

INTERESSANTE GESPREKSONDERWERPEN

Jonge kinderen praten vooral over wat er nu aan de hand is en hebben niets te melden over normale gebeurtenissen van de dag ervoor. Dus de vraag “Wat heb je vanmorgen gegeten?” zal weinig gespreksstof opleveren.
Maar wel gesprekken over of een plant pijn heeft als hij op de grond valt, hoe Zwarte Piet schoenen vult, of dinosaurussen het koud kunnen hebben, hoe iemand die zijn sleutel kwijt is die zou kunnen terugvinden, op welke plek de nieuwe televisie het best kan komen te staan.

Met wat oudere kinderen kan je goed moppen tappen, raadsels opgeven. Fantaseren waar je naartoe zou kunnen gaan met de trein. Hoe een sprookjesbos er uitziet of hoe het zou zijn als je op de maan zou kunnen lopen.
Hoe je geleefd zou hebben in de tijd van Napoleon of bij de Romeinen.

GESCHIKTE GELEGENHEID

De beste gesprekken vinden plaats in een vertrouwde, informele en prettige omgeving. Lekker op de bank met een kop thee, of samen spelend op de grond. Tijdens een autorit of een wandeling. Wat bij mijn zoon helpt is lekker zijn voeten masseren en dan kletsen. Of samen aan het fornuis.

Daarom hieronder een favoriet recept uit mijn praktijk: alle kinderen zijn gek op dit recept van scones die je met jam en een klodder clotted cream, zure room of slagroom eet. Snel te maken en als het in de oven staat doen we ondertussen het kinderkwaliteitenspel of even lekker mindfulness voor kinderen.

Scones (6 stuks)
Nodig:

225 gram bloem
2 volle theelepels bakpoeder
50 gram boter
25 gram suiker
snuf zout
150 ml karnemelk

Verwarm de oven voor op 225 C

Doe bloem, bakpoeder, boter suiker en zout in een kom. Snijd de boter er met 2 messen door. Doe de karnemelk erbij en ga dan verder met je handen kneden tot je een bal hebt. Zorg dat alle boter er goed doorheen gekneed is!
Doe in de vormpjes (cakevormpjes of een bakblik met sconesvormpjes) een bol deeg. Je hebt genoeg voor 6 vormpjes. Strijk ze glad.
Laat ze in 15/20 minuten lichtbruin worden in de oven.

MMMMMM!


Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

Charlotte Borggreve