Echtscheiding en kinderen

Scheiden is een pijnlijk proces en kan bij een kind tegenstrijdige gevoelens oproepen. Een kind kan rouwen maar ook opgelucht zijn dat de ruzies over zijn.

In mijn praktijk merk ik dat het voor kinderen fijn is om met een onpartijdig iemand te praten over alles wat er rondom de scheiding gebeurt, over de gevoelens, het verdriet, maar ook over praktische zaken.

Voor die kinderen gebruik ik het werkboek: Ik hoor bij jullie allebei. Werkboek voor echtscheidingskinderen (Riet Fiddelaers-Jaspers).
Ze kunnen er hun gevoelens in kwijt, ze gaan samen met mij na wat er allemaal verandert en hoe dat voor hen is. Hoe ze met de situatie kunnen omgaan, wat ze met hun ouders willen bespreken en wat niet.
We hebben het erover of en hoe het kind er met anderen over praat, welke gevoelens het heeft en dat het die gevoelens mag hebben en dat heel veel andere kinderen in dezelfde situatie die gevoelens hebben. Dat kan troost bieden. Al pratend, spelend, tekenend leert het kind met de situatie om te gaan en het rouwproces op een goede manier te doorlopen.

Tips voor ouders:

  • Maak de omgangsregeling zo eenvoudig mogelijk: zo min mogelijk wisseldagen en zo vast mogelijke dagen. Zo weet een kind waar het aan toe is.
  • Vervoer de spullen van je kind zo mogelijk zelf.
  • Zorg voor voldoende basisspullen in elk huis (zodat je kind er niet zelf mee heen en weer moet sjouwen).
  • Leg je kind de situatie zo open mogelijk uit maar betrek het kind niet bij elk wissewasje.
  • Zorg voor een goede communicatie tussen jou en je ex. Doe dus niets via je kind en probeer ook niet te “vissen” bij je kind. Als er belangrijke dingen aan de hand zijn, zoals een nieuwe partner, communiceer dat altijd eerst met je ex!
  • Maak geen ruzie waar het kind bij is en praat niet negatief over de ander. Kinderen zijn altijd loyaal aan beide ouders en zo breng je ze in een moeilijke spagaat.
  • Geef je kind de tijd en de ruimte om te rouwen.
  • Zorg dat je kind iemand heeft met wie hij kan praten: een vertrouwenspersoon en een uitlaatklep. Dat kan bijvoorbeeld een grootouder zijn, een vriendje of vriendinnetje, een buurvrouw of een kindercoach.

Heb je nog meer tips voor ouders of voor kindercoaches? Reageer dan in het vakje hieronder. Je reacties stel ik erg op prijs!

Vind je dit handige tips voor ouders of kinderen in echtscheidingssituaties? Deel dit dan met anderen.


Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

Charlotte Borggreve