Coachen en koken met kinderen.

 

Sinds ik in het Kinderkookkafé met kinderen kookte, ben ik er nooit meer mee opgehouden. Met mijn eigen kinderen, met peuters en kleuters van het kinderdagverblijf waar ik een tijd werkte, met pubers en kinderen voor de kookboeken die ik (mede) samenstelde en nu in mijn kindercoachpraktijk.

Wat is er nu zo leuk aan koken met kinderen?

Je werkt samen en neemt elkaar en het product serieus.  Doe je dat niet dan mislukt het en dat vindt niemand fijn.
Koken is een soort toveren: je gooit van alles bij elkaar en er komt iets nieuws uit tevoorschijn!
Het is gezellig en naast elkaar aan het fornuis kom je tot leuke, ontroerende, gezellige en ontwapenende gesprekken.
Je staat samen in de pan te roeren en ondertussen vertelt een kind dat ze thuis eigenlijk nooit samen eten omdat iedereen het altijd zo druk heeft.
Of over opa die van poffertjes hield maar die nu overleden is. En altijd als het kind poffertjes ruikt moet het aan opa denken en wordt het verdrietig.
Of gewoon hoe leuk het de vorige keer bij een vriendinnetje was toen ze samen koekjes bakten en al het deeg opaten.

Niet elk kind heeft zin om te koken hoor!  En ik doe het niet standaard in elke coachingsessie.

Maar het is een onnadrukkelijke manier om naast, in plaats van tegenover elkaar, in gesprek te raken. Net zoals spelletjes doen of tekenen, kleien, spelen, handpoppen e.d. allemaal dingen die je in de kindercoachpraktijk gebruikt en die ertoe bijdragen dat kindercoach zo’n geweldig vak is.

Hieronder een favoriet coachrecept:

goddelijke chocoladetaart

200 gram pure chocolade (reep)
200 gram roomboter
200 gram suiker
4 eieren
2 eetlepels bloem
zout

springvorm van ± 20 cm

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Neem een steelpannetje en zet het op heel laag vuur. Breek er de chocoladereep in en doe er de boter bij. Laat alles zachtjes smelten, terwijl je af en toe roert. Het mag absoluut niet aanbranden!

Haal van het vuur en mix er de suiker goed door. Daarna de eieren en op het laatst de bloem en een snuf zout.

Vet een springvorm in en bestrooi hem met een beetje bloem.

Giet het chocolademengsel in de vorm. Zet hem 30 minuten in het midden van de oven. De taart moet van buiten knapperig zijn en van binnen lekker zacht.

Maak hem voorzichtig los uit de springvorm.

Je kan hem nog versieren (wij versierden hem met eetbare goudsnippers).

Mmmmmm meer dan goddelijk!

Heb je tips voor coachrecepten? Reageer dan hieronder.

Ken je mensen die dit blog of recept mogelijk leuk vinden? Deel het!


Geen reacties »

No comments yet.

Leave a comment

Charlotte Borggreve